Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Jak przeprowadzić konkurs na dyrektora szkoły

Jak przeprowadzić konkurs na dyrektora szkoły – procedura i dokumentacja

Konkurs na dyrektora szkoły odbywa się w ramach złożonej procedury. Błąd jej w trakcie może być fatalny w skutkach i prowadzić do unieważnienia konkursu. Skorzystaj z procedury, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak przeprowadzić konkurs na dyrektora szkoły. Pobierz także wzory dokumentów, niezbędne do przeprowadzenia konkursu na dyrektora szkoły od A do Z.

Termin przeprowadzenia konkursu na dyrektora szkoły

Konkurs na dyrektora szkoły – w jakim terminie należy go przeprowadzić

Czy konkurs na dyrektora szkoły musi być przeprowadzony w czasie wakacji, czy też możliwa jest jego organizacja w czasie zajęć? Jak się okazuje, dopuszczalne są obydwa rozwiązania. Przepisy nie precyzują konkretnych terminów przeprowadzenia konkursu na dyrektora szkoły. Z drugiej strony nie może być to termin całkowicie dowolny.

Konkurs na dyrektora szkoły lub placówki – porady dla kandydatów

Konkurs na dyrektora szkoły lub placówki oświatowej – 5 rad dla kandydata

Przedłużenie kadencji dyrektora szkoły w obecnym stanie prawnym nie jest możliwe. Powierzenie funkcji dyrektora szkoły wymaga więc przeprowadzenia konkursu. Kandydat, aby przystąpić do konkursu na dyrektora szkoły, musi złożyć w wyznaczonym terminie ofertę zawierającą wszystkie wymagane dokumenty. Jak przygotować dokumentację do konkursu na stanowisko dyrektora szkoły? Wyjaśnienia w Portalu Oświatowym.

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Czy dyrektor szkoły może wyznaczyć swojego zastępcę

Pytanie: Czy dyrektor szkoły może wskazać swojego zastępcę w razie nieobecności?

Czy wicedyrektor szkoły musi mieć kurs z zarządzania oświatą?

Pytanie: Czy powołany przez dyrektora nowy wicedyrektor szkoły musi mieć skończone zarządzanie oświatą?

Czy nauczyciel w czasie ferii może zastępować dyrektora

Pytanie: Dyrektor zamierza zlecić nauczycielowi szkoły czynności służbowe w czasie ferii zimowych? Czy w tym czasie nauczyciel może zastępować nieobecnego dyrektora?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Czy dyrektor szkoły może pełnić funkcje w ZNP i NSZZ Solidarność

Zasady sprawowania funkcji związkowych określają wewnętrzne przepisy danego związku zawodowego. Czy zatem funkcje związkowe może pełnić osoba zajmująca stanowisko dyrektora szkoły? Odpowiedź zależy od treści statutu związku zawodowego. Sprawdźmy, jak wygląda ta kwestia w przypadku dwóch najpopularniejszych związków zawodowych zrzeszających nauczycieli – Związku Nauczycielstwa Polskiego i NSZZ Solidarność.

Czy dyrektor szkoły może być członkiem związku zawodowego

Pytanie: Czy dyrektor szkoły może zapisać się do związku zawodowego i zostać jego członkiem?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Odwołanie dyrektora szkoły - jak zaskarżyć je do sądu

Bezprawne odwołanie dyrektora szkoły w trakcie roku szkolnego - jak się przed tym bronić

Zarządzanie szkołą to trudna sztuka. Każdy dyrektor musi jednocześnie pełnić rolę nauczyciela, pracodawcy, menedżera i prawnika. Mnogość i stopień skomplikowania przepisów prawa oświatowego powoduje, że dyrektorzy często popełniają błędy. Uchybienia w dokumentacji pracowniczej, gospodarce finansowej szkoły czy też inne błędy o charakterze organizacyjnym nie uzasadniają jednak odwołania dyrektora ze skutkiem natychmiastowym z pełnionej funkcji. Sprawdź, jakie roszczenia przysługują w przypadku, gdy organ prowadzący bezprawnie odwoła dyrektora ze stanowiska.

Rezygnacja ze stanowiska dyrektora szkoły przed jego powierzeniem

Pytanie: Czy przyszły dyrektor szkoły może złożyć rezygnację ze stanowiska kierowniczego po konkursie ale przed jego powierzeniem.

Rezygnacja z funkcji kierowniczej w szkole – co oznacza dla dyrektora

Wszystko o rezygnacji z funkcji dyrektora szkoły lub innej funkcji kierowniczej

Chcesz zrezygnować z funkcji dyrektora lub innej kierowniczej z powodów zdrowotnych, osobistych, finansowych czy po prostu w zamiarze przejścia na emeryturę? Zastanawiasz się, jak to zrobić, żeby móc jak najszybciej zaprzestać wykonywania dodatkowych obowiązków? Jeśli tak, to ten artykuł jest dla ciebie. Sprawdź, jak zgodnie z prawem zrezygnować z funkcji dyrektora w szkole.

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »