Przedszkole nie może wymagać od rodziców dzieci chorych np. na celiakię czy alergię przedstawiania zaświadczeń od lekarza. Uregulowanie przepisami wewnętrznymi postępowania z takimi dziećmi i sformułowanie w nich wymagań wobec rodziców nie stanowi wystarczającej podstawy prawnej do stawiania im żądań. Jeśli dziecko z alergią lub celiakią zostało przyjęte do przedszkola, to na dyrektorze spoczywa obowiązek zapewnienia mu bezpiecznych warunków pobytu.
Przedszkole w zakresie realizacji zadań statutowych powinno zapewniać wszystkim dzieciom możliwość korzystania z posiłków, w tym także dziecku z alergią pokarmową lub celiakią przyjętym do publicznego przedszkola. Nie ma przepisów, które uzasadniałyby żądanie od rodziców chorych dzieci okazania zaświadczenia potwierdzającego ich chorobę i sposób leczenia.
W prawie oświatowym i medycznym nie ma przepisów, które zobowiązywałby:
Już na etapie postępowania rekrutacyjnego mają obowiązek przekazać dyrektorowi przedszkola uznane przez nich za istotne dane o stanie zdrowia, stosowanej diecie i rozwoju psychofizycznym dziecka. Informacje te powinny służyć zapewnieniu dziecku podczas pobytu w przedszkolu m.in. odpowiedniego odżywiania. Za organizację i jakość żywienia w przedszkolach odpowiada dyrektor przedszkola. Odpowiada również za bezpieczeństwo dziecka w czasie pobytu w placówce, w tym za bezpieczeństwo podawanych im posiłków.
W zależności od sytuacji dyrektor przedszkola może:
Zapewnienie bezpiecznych posiłków dla własnego dziecka przez jego rodziców nie może stanowić żadnego zagrożenia dla jedzenia przygotowywanego dla pozostałych dzieci. Z tego względu należy zachować szczególną ostrożność przy wydawaniu zgód na dostarczanie do przedszkola posiłków przygotowywanych w domu. Przed wydaniem zgody rodzice powinni być poinformowani o konieczności przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, odpowiedniego ich pakowania i dostarczania do przedszkola.
Pracownicy kuchni powinni przechowywać posiłki w odpowiednim miejscu i we właściwych warunkach środowiskowych (temperatura, wilgotność), by utrzymać temperaturę właściwą dla danych produktów. Tylko rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności oraz ścisłe przestrzeganie ustalonych warunków i zasad postępowania z posiłkami przygotowanymi w domu przez rodziców i przynoszonymi do przedszkola może wyeliminować ryzyko zatrucia.