Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Ważność oceny pracy wystawionej bez opinii rady rodziców

Pytanie: Dyrektor szkoły uzyskał wyróżniającą ocenę pracy, która została zatwierdzona przez kuratorium i organ prowadzący, jednakże nie była opiniowana przez radę rodziców. Czy jest możliwe, żeby podczas konkursu na dyrektora szkoły została ona z tego powodu podważona?

Członkostwo przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej w komisji konkursowej wybierającej dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w skład komisji konkursu na dyrektora szkoły organ prowadzący jest zobowiązany powołać przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej, choć w szkołach i przedszkolach prowadzonych przez gminę żaden z pracowników nie należy do tego związku?

Dyrektor szkoły publicznej niebędący nauczycielem - wymagania

Pytanie: Chciałabym zostać dyrektorem szkoły publicznej. Nie jestem nauczycielem. Jakie muszę spełniać wymagania?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Przedłużenie powierzenia stanowiska dyrektora zespołu szkolno - przedszkolnego

Pytanie: Czy organ prowadzący może przedłużyć powierzenie stanowiska dyrektora zespołu szkolno – przedszkolnego, do którego zostało włączone gimnazjum?

Liczba wicedyrektorów w zespole szkolno-przedszkolnym

Pytanie: Jeżeli w skład zespołu szkolno- przedszkolnego wchodzi 6 oddziałów przedszkola i 17 oddziałów w szkole to czy tworzy się stanowisko wicedyrektorów osobno dla przedszkola i osobno dla szkoły? Czy można zsumować liczbę oddziałów i utworzyć dwa stanowiska wicedyrektora na zespół?

Powierzenie stanowiska dyrektora szkoły z oddziałami gimnazjalnymi bez konkursu

Pytanie: Czy w roku szkolnym 2018/2019 istnieje możliwość powierzenia funkcji dyrektora szkoły podstawowej z klasami gimnazjalnymi bez konkursu?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Zastępstwo za dyrektora i wicedyrektora w czasie urlopu

Pytanie: Kto pełni dyżur za nieobecnego dyrektora lub wicedyrektora w czasie ich urlopu?

Nieobecność dyrektora i wicedyrektora – kto i kogo upoważnia do ich zastępowania

Pytanie: Kto i komu powierza funkcję dyrektora podczas nieobecności zarówno dyrektora jak i wicedyrektora?

Upoważnienie OP dla wicedyrektora, który był dyrektorem gimnazjum

Pytanie: Nauczyciel był dyrektorem gimnazjum, które zostało włączone do szkoły podstawowej. Teraz pełni funkcję wicedyrektora tej szkoły. Czy potrzebne jest udzielenie nowego pełnomocnictwa od wójta?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Odwołanie wicedyrektora, z którym nie układa się współpraca

Pytanie: Jak wygląda procedura odwołania ze stanowiska wicedyrektora osoby, którą  powołałem na okres 5 lat? Współpraca nie układa się w stopniu dla mnie satysfakcjonującym i myślę o takiej zmianie od nowego roku szkolnego. W jakim stopniu jest to zależne ode mnie, czy mogę dobierać sobie współpracowników dowolnie?

Kierownik internatu nie może być odwoływany według uznania dyrektora

Pytanie: Nauczyciel został zatrudniony stanowisku kierownika internatu na czas nieokreślony. W arkuszu organizacyjnym na nowy rok szkolny został ujęty dalej jako kierownik z odpowiednią zniżką godzin. Jest też członkiem związku zawodowego. Chcę dokonać zmiany na stanowisku kierownika internatu. Czy mogę to zrobić już 1 września?

Koniec kadencji dyrektora nie uzasadnia odwołania wicedyrektora

Pytanie: Poinformowano mnie, że w związku z planowanym konkursem na dyrektora szkoły konieczne jest odwołanie mnie ze stanowiska wicedyrektora. Czy w istocie objęcie funkcji przez nowego dyrektora skutkuje automatycznym odwołaniem wicedyrektora?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »