Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Ważność oceny pracy wystawionej bez opinii rady rodziców

Pytanie: Dyrektor szkoły uzyskał wyróżniającą ocenę pracy, która została zatwierdzona przez kuratorium i organ prowadzący, jednakże nie była opiniowana przez radę rodziców. Czy jest możliwe, żeby podczas konkursu na dyrektora szkoły została ona z tego powodu podważona?

Członkostwo przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej w komisji konkursowej wybierającej dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w skład komisji konkursu na dyrektora szkoły organ prowadzący jest zobowiązany powołać przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej, choć w szkołach i przedszkolach prowadzonych przez gminę żaden z pracowników nie należy do tego związku?

Dyrektor szkoły publicznej niebędący nauczycielem - wymagania

Pytanie: Chciałabym zostać dyrektorem szkoły publicznej. Nie jestem nauczycielem. Jakie muszę spełniać wymagania?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Powołanie wicedyrektora na zastępstwo

Pytanie: Wicedyrektor idzie na urlop macierzyński. Jaka jest procedura powoływania nowego wicedyrektora na czas zastępstwa za nieobecnego wicedyrektora?

Postępowanie dyscyplinarne w sprawie nauczyciela czy to oznacza, że przeciwko niemu?

Pytanie: W poprzednim roku szkolnym wszczęto postępowanie dyscyplinarne w sprawie pani wicedyrektor. Czy mogę powierzyć jej to stanowisko na kolejny rok szkolny? Czy zwrot postępowanie „w sprawie pani x” jest równoznaczny, że postępowanie toczy się przeciwko tej osobie?

Błędna podstawa prawna w zarządzeniu o powierzeniu stanowiska dyrektora szkoły

Pytanie: Co zrobić w przypadku, gdy zostało wydane zarządzenie w sprawie powierzenia stanowiska dyrektora szkoły, a jedna z podstaw prawnych (ustawa o samorządzie gminnym) była już nieaktualna - wydano tekst jednolity? Czy zarządzenie jest ważne, czy należy sprostować? W jaki sposób należy dokonać zmian, by zarządzenie posiadało moc prawną?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Nieobecność dyrektora i wicedyrektora – kto i kogo upoważnia do ich zastępowania

Pytanie: Kto i komu powierza funkcję dyrektora podczas nieobecności zarówno dyrektora jak i wicedyrektora?

Upoważnienie OP dla wicedyrektora, który był dyrektorem gimnazjum

Pytanie: Nauczyciel był dyrektorem gimnazjum, które zostało włączone do szkoły podstawowej. Teraz pełni funkcję wicedyrektora tej szkoły. Czy potrzebne jest udzielenie nowego pełnomocnictwa od wójta?

Wicedyrektor, który pełnił obowiązki dyrektora szkoły wróci na swoje stanowisko

Pytanie: Wicedyrektorowi, który był powołany na czas nieokreślony, powierzono pełnienie obowiązków dyrektora szkoły do czasu wyłonienia dyrektora w drodze konkursu. Czy po obsadzeniu stanowiska dyrektora szkoły wicedyrektor wróci na swoje stanowisko czy trzeba na nowo go powołać, by mógł pełnić tę funkcję?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Kierownik internatu nie może być odwoływany według uznania dyrektora

Pytanie: Nauczyciel został zatrudniony stanowisku kierownika internatu na czas nieokreślony. W arkuszu organizacyjnym na nowy rok szkolny został ujęty dalej jako kierownik z odpowiednią zniżką godzin. Jest też członkiem związku zawodowego. Chcę dokonać zmiany na stanowisku kierownika internatu. Czy mogę to zrobić już 1 września?

Koniec kadencji dyrektora nie uzasadnia odwołania wicedyrektora

Pytanie: Poinformowano mnie, że w związku z planowanym konkursem na dyrektora szkoły konieczne jest odwołanie mnie ze stanowiska wicedyrektora. Czy w istocie objęcie funkcji przez nowego dyrektora skutkuje automatycznym odwołaniem wicedyrektora?

Likwidacja stanowiska szczególnie uzasadnionym przypadkiem uprawniającym do odwołania nauczyciela z funkcji kierowniczej

Pytanie: W ubiegłym roku szkolnym w szkole funkcjonowało stanowisko kierownika świetlicy. Poprzedni dyrektor szkoły w projekcie arkusza organizacyjnego nie przewidział tego stanowiska od września. Od 1 lipca stanowisko dyrektora objęła nowa osoba. W aneksie do arkusza organizacyjnego nie stworzono jednak stanowiska kierownika świetlicy. Czy nauczyciela, który zeszłym roku szkolnym pełnił funkcję kierownika świetlicy, należało wówczas odwołać z tego stanowiska? Czy można tego dokonać w chwili obecnej?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »