Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Członkostwo przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej w komisji konkursowej wybierającej dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w skład komisji konkursu na dyrektora szkoły organ prowadzący jest zobowiązany powołać przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej, choć w szkołach i przedszkolach prowadzonych przez gminę żaden z pracowników nie należy do tego związku?

Dyrektor szkoły publicznej niebędący nauczycielem - wymagania

Pytanie: Chciałabym zostać dyrektorem szkoły publicznej. Nie jestem nauczycielem. Jakie muszę spełniać wymagania?

Funkcyjny członek związku zawodowego może być dyrektorem szkoły

Pytanie: Czy w konkursie na dyrektora szkoły może startować nauczyciel, który przez 10 lat był prezesem zarządu organizacji związkowej? Co w tej sytuacji z oceną z ostatnich 5 lat, jeśli nie pracował w żadnej szkole?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Błędna podstawa prawna w zarządzeniu o powierzeniu stanowiska dyrektora szkoły

Pytanie: Co zrobić w przypadku, gdy zostało wydane zarządzenie w sprawie powierzenia stanowiska dyrektora szkoły, a jedna z podstaw prawnych (ustawa o samorządzie gminnym) była już nieaktualna - wydano tekst jednolity? Czy zarządzenie jest ważne, czy należy sprostować? W jaki sposób należy dokonać zmian, by zarządzenie posiadało moc prawną?

Czy można ustanowić stanowisko pełniącego obowiązki wicedyrektora?

Pytanie: W związku z przebywaniem wicedyrektora na urlopie, pełnienie obowiązków wicedyrektora powierzono jednemu z nauczycieli przedszkola. Jakim dokumentem powinno się powierzyć p.o. wicedyrektora? Na jaki okres można to stanowisko powierzyć?

Dyrektor nie może wykonywać funkcji kierowniczej w innej placówce

Pytanie: Gmina otwiera przedszkole z dniem 1 lipca , które będzie funkcjonować przez 2 miesiące tj. od dnia 31 sierpnia. Z dniem 1 września  przedszkole to i szkoła podstawowa zostaną przekształcone w Zespół Szkolno - Przedszkolny, i zgodnie z prawem oświatowym zostanie przeprowadzony konkurs na stanowisko dyrektora Zespołu. Czy przez 2 miesiące tj. lipiec i sierpień dyrektor szkoły może pełnić funkcję p.o. dyrektora przedszkola?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Co stanie się z dyrektorem – menedżerem w razie włączenia gimnazjum do innej szkoły

Pytanie: W związku z włączeniem gimnazjum do szkoły podstawowej w roku szkolnym 2017/2018, aktualny dyrektor gimnazjum stanie się wicedyrektorem w szkole podstawowej (Dyrektor w gimnazjum jest zatrudniony jako menedżer. Jaki zatem powinien otrzymać zakres czynności na nowym stanowisku i jak powinno być ustalone jego wynagrodzenie?

Czy dyrektor powinien wnioskować o wyznaczenie zastępcy w razie swojej nieobecności

Pytanie: Aby wyznaczyć osobę zastępującą dyrektora szkoły, np. na czas choroby tygodniowej, w której nie ma stanowiska wicedyrektora, organ prowadzący powinien wyznaczyć osobę zastępującą. Czy dyrektor szkoły powinien zwrócić się do organu prowadzącego szkołę z prośbą, wnioskiem o wyznaczenie osoby zastępującej dyrektora, czy zadanie to należy do organu prowadzącego bez dostarczania jakichkolwiek pism od dyrektora szkoły?

Czy pełniący obowiązki dyrektora pozostaje wicedyrektorem?

Pytanie: W związku z unieważnieniem Konkursu na stanowisko Dyrektora Zespołu Szkół powierzono wicedyrektorowi pełnienie obowiązków Dyrektora do czasu powołania nowego Dyrektora, nie dłużej jednak niż 10 miesięcy. W szkole nie zostało utworzone stanowisko drugiego wicedyrektora. Czy wicedyrektor- p. o. dyrektora może bez zgody organu prowadzącego powołać innego wicedyrektora?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Kierownik internatu nie może być odwoływany według uznania dyrektora

Pytanie: Nauczyciel został zatrudniony stanowisku kierownika internatu na czas nieokreślony. W arkuszu organizacyjnym na nowy rok szkolny został ujęty dalej jako kierownik z odpowiednią zniżką godzin. Jest też członkiem związku zawodowego. Chcę dokonać zmiany na stanowisku kierownika internatu. Czy mogę to zrobić już 1 września?

Koniec kadencji dyrektora nie uzasadnia odwołania wicedyrektora

Pytanie: Poinformowano mnie, że w związku z planowanym konkursem na dyrektora szkoły konieczne jest odwołanie mnie ze stanowiska wicedyrektora. Czy w istocie objęcie funkcji przez nowego dyrektora skutkuje automatycznym odwołaniem wicedyrektora?

Likwidacja stanowiska szczególnie uzasadnionym przypadkiem uprawniającym do odwołania nauczyciela z funkcji kierowniczej

Pytanie: W ubiegłym roku szkolnym w szkole funkcjonowało stanowisko kierownika świetlicy. Poprzedni dyrektor szkoły w projekcie arkusza organizacyjnego nie przewidział tego stanowiska od września. Od 1 lipca stanowisko dyrektora objęła nowa osoba. W aneksie do arkusza organizacyjnego nie stworzono jednak stanowiska kierownika świetlicy. Czy nauczyciela, który zeszłym roku szkolnym pełnił funkcję kierownika świetlicy, należało wówczas odwołać z tego stanowiska? Czy można tego dokonać w chwili obecnej?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »