Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Członkostwo przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej w komisji konkursowej wybierającej dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w skład komisji konkursu na dyrektora szkoły organ prowadzący jest zobowiązany powołać przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej, choć w szkołach i przedszkolach prowadzonych przez gminę żaden z pracowników nie należy do tego związku?

Kandydat na dyrektora nie musi przerywać urlopu macierzyńskiego

Pytanie: Czy nauczyciel będący na urlopie macierzyńskim może składać dokumenty do konkursu na dyrektora szkoły, czy urlop powinien przerwać? Konkurs odbędzie się w drugiej połowie sierpnia, termin składania dokumentów jest do dnia 5 sierpnia, a nauczyciel kończy urlop macierzyński 20 sierpnia.

Niekompletny akt nadania stopnia awansu zawodowego a konkurs na dyrektora szkoły

Pytanie: Czy brak uzasadnienia do aktu nadania stopnia awansu zawodowego w dokumentacji kandydata na dyrektora szkoły może być powodem niedopuszczenia kandydata do drugiej części postępowania konkursowego?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Emeryt może być dyrektorem szkoły

Pytanie: Czy będąc na emeryturze można być dyrektorem szkoły?

Czy można ustanowić stanowisko pełniącego obowiązki wicedyrektora?

Pytanie: W związku z przebywaniem wicedyrektora na urlopie, pełnienie obowiązków wicedyrektora powierzono jednemu z nauczycieli przedszkola. Jakim dokumentem powinno się powierzyć p.o. wicedyrektora? Na jaki okres można to stanowisko powierzyć?

Katecheta na stanowisku kierowniczym

Pytanie: Czy nauczyciel religii może pełnić funkcje wicedyrektora szkoły?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Dyrektor nie musi informować organu prowadzącego o opuszczeniu budynku szkoły

Pytanie: Czy organ prowadzący może zobowiązać dyrektora szkoły do informowania o opuszczaniu szkoły w związku ze sprawami osobistymi?

Czy pełniący obowiązki dyrektora pozostaje wicedyrektorem?

Pytanie: Na podstawie art. 36a ust. 5 ustawy o systemie oświaty, w związku z unieważnieniem Konkursu na stanowisko Dyrektora Zespołu Szkół powierzono wicedyrektorowi pełnienie obowiązków Dyrektora do czasu powołania nowego Dyrektora, nie dłużej jednak niż 10 miesięcy. W szkole nie zostało utworzone stanowisko drugiego wicedyrektora. Czy wicedyrektor- p. o. dyrektora może bez zgody organu prowadzącego powołać innego wicedyrektora?

Czy dyrektor powinien wnioskować o wyznaczenie zastępcy w razie swojej nieobecności

Pytanie: Aby wyznaczyć osobę zastępującą dyrektora szkoły, np. na czas choroby tygodniowej, w której nie ma stanowiska wicedyrektora, organ prowadzący powinien wyznaczyć osobę zastępującą. Czy dyrektor szkoły powinien zwrócić się do organu prowadzącego szkołę z prośbą, wnioskiem o wyznaczenie osoby zastępującej dyrektora, czy zadanie to należy do organu prowadzącego bez dostarczania jakichkolwiek pism od dyrektora szkoły?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Czy dyrektor może zwolnić się z pracy bez wcześniejszej rezygnacji z funkcji kierowniczej

Pytanie: Jestem dyrektorem szkoły publicznej. 1 września 2018 roku kończę 60 lat, kadencja upływa mi 31 sierpnia 2018 r. Kiedy mam złożyć wniosek o rozwiązanie umowy o pracę ,żeby dostać emeryturę na starych zasadach do której mam prawo na podstawie art. 88 Karty Nauczyciela?

Likwidacja stanowiska szczególnie uzasadnionym przypadkiem uprawniającym do odwołania nauczyciela z funkcji kierowniczej

Pytanie: W ubiegłym roku szkolnym 2015/2016 w szkole funkcjonowało stanowisko kierownika świetlicy. Poprzedni dyrektor szkoły w projekcie arkusza organizacyjnego nie przewidział tego stanowiska od września 2016 r. Od 1 lipca stanowisko dyrektora objęła nowa osoba. W aneksie do arkusza organizacyjnego nie stworzono jednak stanowiska kierownika świetlicy. Czy nauczyciela, który w roku szkolnym 2015/2016 pełnił funkcję kierownika świetlicy, należało wówczas odwołać z tego stanowiska? Czy można tego dokonać w chwili obecnej?

Skrócenie okresu wypowiedzenia po rezygnacji dyrektora z funkcji kierowniczej

Pytanie: Dyrektor publicznego gimnazjum złożył rezygnację ze stanowiska 7 lipca 2016 r. Organ prowadzący przyjął rezygnację i zarządzeniem wójta z 18 lipca odwołał nauczyciela z funkcji dyrektora z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia, który upływa 31 października. Czy możliwe jest skrócenie okresu wypowiedzenia dla odchodzącego dyrektora za porozumieniem stron?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »