Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Rodzic absolwenta szkoły w komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w komisji konkursowej na dyrektora szkoły może zasiadać rodzic absolwenta szkoły? Przewodniczący rady rodziców, reprezentujący radę w konkursie, jest ojcem uczennicy, która w kwietniu odebrała świadectwo ukończenia szkoły, a konkurs odbędzie się pod koniec maja.

Kto potwierdza zgodność oryginałem kopii dokumentów składanych w związku z konkursem na dyrektora szkoły

Pytanie: Kto powinien potwierdzić zgodność kopii dokumentów z oryginałami przy składaniu dokumentów na konkurs na dyrektora szkoły?

Odmowa dopuszczenia kandydata wystarczająca do zakończenia postępowania konkursowego na stanowisko dyrektora

Pytanie: Komisja konkursowa powołana do wyłonienia kandydata na dyrektora przedszkola podjęła uchwałę o odmowie dopuszczenia jedynego kandydata do postępowania konkursowego w związku z tym, że oferta nie zawierała wszystkich dokumentów wskazanych w ogłoszeniu konkursu. Kandydat został poinformowany o odmowie dopuszczenia do postępowania konkursowego. Kandydat zaakceptował decyzję komisji i nie wystąpił z pisemnym wnioskiem o podanie przyczyn odmowy. Czy organ prowadzący powinien w jakiś sposób usankcjonować decyzję komisji konkursowej czy też komisja konkursowa wyczerpała cały tok postępowania?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Sprawdź, czy można przedłużyć powierzenie stanowiska wicedyrektora

Pytanie: W arkuszu organizacji szkoły, który został zatwierdzony przez organ prowadzący, ujęto stanowisko wicedyrektora. Czy dyrektor powinien jeszcze dodatkowo zwrócić się z odrębnym pismem do organu prowadzącego w sprawie opinii dotyczącej przedłużenia powierzenia stanowiska wicedyrektora?

Dyrektor-menedżer nie może być nauczycielem

Pytanie: Organ prowadzący chce mnie zatrudnić jako dyrektora - menedżera przedszkola w wymiarze 1/2 etatu. Czy mogę również w tej samej placówce zostać zatrudniona w wymiarze 5/25 jako nauczyciel? Jestem nauczycielem kontraktowym z pełnymi kwalifikacjami.

Studia z zakresu zarządzania i marketingu – czy wystarczą do objęcia stanowiska dyrektora

Pytanie: Czy ukończenie studiów podyplomowych w zakresie zarządzania i marketingu daje uprawnienia do zajmowania stanowiska dyrektora szkoły. Czy też konieczne jest ukończenie studiów z zarządzania w zakresie oświaty?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Co stanie się z dyrektorem – menedżerem w razie włączenia gimnazjum do innej szkoły

Pytanie: W związku z włączeniem gimnazjum do szkoły podstawowej w roku szkolnym 2017/2018, aktualny dyrektor gimnazjum stanie się wicedyrektorem w szkole podstawowej (Dyrektor w gimnazjum jest zatrudniony jako menedżer. Jaki zatem powinien otrzymać zakres czynności na nowym stanowisku i jak powinno być ustalone jego wynagrodzenie?

Dyrektor na zwolnieniu lekarskim – czy może wykonywać swoje obowiązki

Pytanie: Czy dyrektor, który jest na zwolnieniu lekarskim, może prowadzić radę klasyfikacyjną i podpisywać świadectwa? Szkoła nie ma wicedyrektora.

Dalsze losy kadry kierowniczej w zespole szkół

Pytanie: Jestem dyrektorem zespołu szkół, w skład którego wchodzi 6 letnia szkoła podstawowa i gimnazjum. Od 1 września 2017 r. Zespół zostanie przekształcony w ośmioletnią szkołę podstawową. Czy w związku z tym muszę pisemnie wręczyć wypowiedzenia z funkcji kadrze kierowniczej?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Okres wypowiedzenia naliczamy od dnia odwołania a nie rezygnacji wicedyrektora

Pytanie: Wicedyrektor zespołu szkół z dniem 31 maja 2017 r. złożył rezygnację z pełnionej funkcji. Jaka jest dalsza procedura? Nadmieniam, że od 01.09.2017 r. nie będzie stanowiska wicedyrektora.

Zgoda związku zawodowego na odwołanie wicedyrektora

Pytanie: Czy odwołując ze stanowiska wicedyrektora szkoły, który jest członkiem związku zawodowego, należy konsultować lub poinformować ten związek o zamiarze odwołania ze stanowiska wicedyrektora? Odwołanie następuje z powodu szczególnie uzasadnionego przypadku – w trybie natychmiastowym.

Dalsze losy wicedyrektora szkoły podstawowej, do której zostanie włączone gimnazjum

Pytanie: Z dniem 1 września gimnazjum zostaje włączone do szkoły podstawowej. Szkoła liczy 14 oddziałów, dlatego jest utworzone stanowisko wicedyrektora szkoły. Co z obecnym wicedyrektorem szkoły podstawowej?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »