Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Udział związków zawodowych w konkursie na dyrektora szkoły – czy obowiązkowy

Pytanie: Czy do komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły powinien być powołany przedstawiciel związków zawodowych, jeżeli w szkole której dotyczy konkurs, nie ma związków, a dyrektor do 10 stycznia nie otrzymał żadnej informacji, jakie związki działają na terenie jego placówki?

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych w konkursie na dyrektora szkoły

Pytanie: Czy kandydat na dyrektora szkoły ma obowiązek wyrażenia zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych zawartych w dokumentacji złożonej w konkursie?

Koncepcja pracy przedszkola – jak ją przygotować do konkursu na dyrektora

Pytanie: Co powinna zawierać koncepcja pracy przedszkola, którą należy opracować przystępując do konkursu na stanowisko dyrektora?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Współpraca z kuratorium oświaty w sprawie powierzenia stanowiska dyrektora szkoły (przedszkola)

Pytanie: Na czym polega w praktyce powierzenie stanowiska dyrektora szkoły w porozumieniu z organem sprawującym nadzór pedagogiczny? Czy negatywna opinia kuratorium oświaty w sprawie wybranego kandydata na dyrektora szkoły uniemożliwia powierzenia stanowiska?

Powierzenie stanowiska wicedyrektora osobie niebędącej nauczycielem

Pytanie: Czy aby powierzyć stanowisko wicedyrektora osobie niebędącej nauczycielem koniecznie jest przeprowadzenie otwartego naboru (konkursu) czy wystarczy zgoda rady pedagogicznej i organu prowadzącego?

Przedłużenie powierzenia stanowiska dyrektora szkoły bez konkursu – czy możliwe

Pytanie: Czy organ prowadzący jest zobowiązany do ogłoszenia konkursu na stanowisko dyrektora szkoły, czy też może przedłużyć kadencję na kolejne 5 lat bez konkursu obecnemu dyrektorowi, który otrzymał wyróżniającą ocenę pracy?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Stanowisko rady pedagogicznej i OP przy odwołaniu wicedyrektora – czy wiążące

Pytanie: Czy opinia rady pedagogicznej oraz organu prowadzącego, którą na podstawie art 64 ust. 1 ustawy prawo oświatowe musi zasięgnąć dyrektor przy odwołaniu wicedyrektora, są wiążące?

Rezygnacja ze stanowiska dyrektora szkoły z większym wyprzedzeniem niż 3 miesiące

Pytanie: Chciałbym zrezygnować ze stanowiska dyrektora szkoły z dniem 31 sierpnia 2019 r. Czy mogę złożyć rezygnację np. w lutym ze skutkiem na koniec roku szkolnego, tak, by organ prowadzący miał czas na rozpisanie konkursu i wyłonienie nowego dyrektora przed nowym rokiem szkolnym?

Odwołanie wicedyrektora w związku z likwidacją stanowiska

Pytanie: Organ prowadzący od 1 września 2019 r. chce zlikwidować stanowisko wicedyrektora ze względu na zmniejszenie liczby oddziałów. Obecnie zatrudniony wicedyrektor ma powierzenie funkcji na czas nieokreślony. Jakich formalności musi dokonać dyrektor oraz na jakie przepisy prawa powołać się, aby odwołać wicedyrektora z powierzonej funkcji od 01.09.2019 r.

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »