Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Przedstawiciel związku zawodowego w komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły nie musi być jego członkiem

Pytanie: W szkole istnieje związek zawodowy, który nie jest organizacją międzyzakładową i swoimi działaniem obejmuje tylko daną szkołę. Automatycznie nie zrzesza pracowników spoza placówki. Do konkursu na dyrektora szkoły związek musi wytypować przedstawiciela, który nie może być pracownikiem szkoły. Czy wytypowany przedstawiciel spoza szkoły musi być zatem członkiem związku, czy jest to wewnętrzną sprawą związku?

Upoważnienie przedstawiciela związku zawodowego do pracy w komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły

Pytanie: W pracach nad projektem opinii dyrektora szkoły weźmie udział przedstawiciel międzyzakładowej organizacji związkowej. Zgodnie ze statutem związek zawodowy jest reprezentowany przez zarząd. Czy aby przystąpić do pracy nad projektem przedstawiciel powinien spełnić wymóg formalny i przedłożyć pisemne pełnomocnictwo w formie uchwały o reprezentowaniu woli zarządu związku?

Przedłużenie powierzenia stanowiska dyrektora gimnazjum bez konkursu

Pytanie: 31 sierpnia kończy się kadencja dyrektora gimnazjum. Z dniem 1 września istniejące gimnazjum zostanie przekształcone w ośmioletnią szkołę podstawową. Jak będzie wyglądał konkurs na dyrektora przekształcanej szkoły? Czy można powierzyć stanowisko dyrektora dotychczasowemu dyrektorowi, czy musi się odbyć konkurs?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Przedłużenie kadencji dyrektora liceum dopuszczalne, ale pod pewnymi warunkami

Pytanie: W tym roku upływa 5-letnia kadencja dyrektora liceum ogólnokształcącego. Czy w świetle obowiązujących przepisów można ją przedłużyć na następne 5 lat bez konkursu, czy też organ prowadzący musi rozpisać konkurs na stanowisko dyrektora?

Przedłużenie kadencji dyrektora kończącej się przed 1 września 2017 r.

Pytanie: Czy w świetle obecnie obowiązujących przepisów, organ prowadzący może przedłużyć powierzenie stanowiska dyrektorowi szkoły podstawowej, który zajmuje to stanowisko do końca 31 sierpnia 2017 r.?

Przedłużenie kadencji dyrektora wymaga aktualizacji oceny pracy

Pytanie: Dyrektor zespołu szkół, w skład którego wchodzą szkoła podstawowa i gimnazjum otrzymał ostatnią ocenę pracy w 2017 r. Dyrektor ubiega się przedłużenie powierzenia stanowiska od 1 września 2017 r. Czy w związku z tym musi mieć aktualna ocenę pracy?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Dalsze losy wicedyrektorów w obliczu nadchodzącej reformy oświaty

Pytanie: Jakie regulacje odnośnie wicedyrektorów obowiązują w nowych przepisach reformujących system oświaty?

Dyrektor nie musi informować organu prowadzącego o opuszczeniu budynku szkoły

Pytanie: Czy organ prowadzący może zobowiązać dyrektora szkoły do informowania o opuszczaniu szkoły w związku ze sprawami osobistymi?

Czy pełniący obowiązki dyrektora pozostaje wicedyrektorem?

Pytanie: Na podstawie art. 36a ust. 5 ustawy o systemie oświaty, w związku z unieważnieniem Konkursu na stanowisko Dyrektora Zespołu Szkół powierzono wicedyrektorowi pełnienie obowiązków Dyrektora do czasu powołania nowego Dyrektora, nie dłużej jednak niż 10 miesięcy. W szkole nie zostało utworzone stanowisko drugiego wicedyrektora. Czy wicedyrektor- p. o. dyrektora może bez zgody organu prowadzącego powołać innego wicedyrektora?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Czy dyrektor może zwolnić się z pracy bez wcześniejszej rezygnacji z funkcji kierowniczej

Pytanie: Jestem dyrektorem szkoły publicznej. 1 września 2018 roku kończę 60 lat, kadencja upływa mi 31 sierpnia 2018 r. Kiedy mam złożyć wniosek o rozwiązanie umowy o pracę ,żeby dostać emeryturę na starych zasadach do której mam prawo na podstawie art. 88 Karty Nauczyciela?

Likwidacja stanowiska szczególnie uzasadnionym przypadkiem uprawniającym do odwołania nauczyciela z funkcji kierowniczej

Pytanie: W ubiegłym roku szkolnym 2015/2016 w szkole funkcjonowało stanowisko kierownika świetlicy. Poprzedni dyrektor szkoły w projekcie arkusza organizacyjnego nie przewidział tego stanowiska od września 2016 r. Od 1 lipca stanowisko dyrektora objęła nowa osoba. W aneksie do arkusza organizacyjnego nie stworzono jednak stanowiska kierownika świetlicy. Czy nauczyciela, który w roku szkolnym 2015/2016 pełnił funkcję kierownika świetlicy, należało wówczas odwołać z tego stanowiska? Czy można tego dokonać w chwili obecnej?

Skrócenie okresu wypowiedzenia po rezygnacji dyrektora z funkcji kierowniczej

Pytanie: Dyrektor publicznego gimnazjum złożył rezygnację ze stanowiska 7 lipca 2016 r. Organ prowadzący przyjął rezygnację i zarządzeniem wójta z 18 lipca odwołał nauczyciela z funkcji dyrektora z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia, który upływa 31 października. Czy możliwe jest skrócenie okresu wypowiedzenia dla odchodzącego dyrektora za porozumieniem stron?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »