Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Kto potwierdza zgodność oryginałem kopii dokumentów składanych w związku z konkursem na dyrektora szkoły

Pytanie: Kto powinien potwierdzić zgodność kopii dokumentów z oryginałami przy składaniu dokumentów na konkurs na dyrektora szkoły?

Odmowa dopuszczenia kandydata wystarczająca do zakończenia postępowania konkursowego na stanowisko dyrektora

Pytanie: Komisja konkursowa powołana do wyłonienia kandydata na dyrektora przedszkola podjęła uchwałę o odmowie dopuszczenia jedynego kandydata do postępowania konkursowego w związku z tym, że oferta nie zawierała wszystkich dokumentów wskazanych w ogłoszeniu konkursu. Kandydat został poinformowany o odmowie dopuszczenia do postępowania konkursowego. Kandydat zaakceptował decyzję komisji i nie wystąpił z pisemnym wnioskiem o podanie przyczyn odmowy. Czy organ prowadzący powinien w jakiś sposób usankcjonować decyzję komisji konkursowej czy też komisja konkursowa wyczerpała cały tok postępowania?

Przedstawiciel CUW w komisji konkursowej na dyrektora szkoły – czy to możliwe

Pytanie: Czy w skład powoływanej przez burmistrza komisji w sprawie wyłonienia kandydata na stanowisko dyrektora szkoły może być powołany pracownik samorządowego centrum usług wspólnych jako przedstawiciel organu prowadzącego?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Dyrektor-menedżer nie może być nauczycielem

Pytanie: Organ prowadzący chce mnie zatrudnić jako dyrektora - menedżera przedszkola w wymiarze 1/2 etatu. Czy mogę również w tej samej placówce zostać zatrudniona w wymiarze 5/25 jako nauczyciel? Jestem nauczycielem kontraktowym z pełnymi kwalifikacjami.

Studia z zakresu zarządzania i marketingu – czy wystarczą do objęcia stanowiska dyrektora

Pytanie: Czy ukończenie studiów podyplomowych w zakresie zarządzania i marketingu daje uprawnienia do zajmowania stanowiska dyrektora szkoły. Czy też konieczne jest ukończenie studiów z zarządzania w zakresie oświaty?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Dyrektor na zwolnieniu lekarskim – czy może wykonywać swoje obowiązki

Pytanie: Czy dyrektor, który jest na zwolnieniu lekarskim, może prowadzić radę klasyfikacyjną i podpisywać świadectwa? Szkoła nie ma wicedyrektora.

Dalsze losy kadry kierowniczej w zespole szkół

Pytanie: Jestem dyrektorem zespołu szkół, w skład którego wchodzi 6 letnia szkoła podstawowa i gimnazjum. Od 1 września 2017 r. Zespół zostanie przekształcony w ośmioletnią szkołę podstawową. Czy w związku z tym muszę pisemnie wręczyć wypowiedzenia z funkcji kadrze kierowniczej?

Przerwanie zatrudnienia a dalsze pełnienie funkcji dyrektora

Pytanie: Dyrektor szkoły ma powierzone stanowisko kierownicze od 2014 roku na 5-letnią kadencję. Z dniem 31 sierpnia 2017 r. (po 3 latach kadencji) chce skorzystać z możliwości przejścia na emeryturę z art. 88 Karty Nauczyciela. Czy wobec tego, aby dalej pełnić swoją funkcję, musi stanąć do konkursu? Czy powierzenie obowiązków dyrektora obowiązuje nadal do końca kadencji?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Koniec kadencji dyrektora nie uzasadnia odwołania wicedyrektora

Pytanie: Poinformowano mnie, że w związku z planowanym konkursem na dyrektora szkoły konieczne jest odwołanie mnie ze stanowiska wicedyrektora. Czy w istocie objęcie funkcji przez nowego dyrektora skutkuje automatycznym odwołaniem wicedyrektora?

Włączenie gimnazjum do szkoły podstawowej – konieczność odwołania każdego wicedyrektora

Pytanie: Nauczyciel naszej szkoły został powołany na wicedyrektora szkoły na czas nieokreślony. Od 1 września 2017 r. nasza 6-letnia szkoła podstawowa po włączeniu gimnazjum stanie się 8-letnią szkołą podstawową. Czy obecny wicedyrektor szkoły podstawowej powinien otrzymać informację, że dalej pełni funkcję wicedyrektora, lecz w 8- letniej szkole podstawowej? Czy też należy go odwołać ze stanowiska?

Odwołania na stanowiskach kierowniczych związane z włączeniem gimnazjum do szkoły podstawowej

Pytanie: Jesteśmy szkołą podstawową, do której od 1 września 2017 r. włączone zostanie gimnazjum. Zgodnie z ustawą w szkole podstawowej pracownicy na stanowiskach kierowniczych zostaną z tych stanowisk odwołani. Kto powinien dokonać tych czynności, w jakim terminie należy wręczyć pismo odwołujące ze stanowiska kierowniczego?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »