Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Rodzic absolwenta szkoły w komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w komisji konkursowej na dyrektora szkoły może zasiadać rodzic absolwenta szkoły? Przewodniczący rady rodziców, reprezentujący radę w konkursie, jest ojcem uczennicy, która w kwietniu odebrała świadectwo ukończenia szkoły, a konkurs odbędzie się pod koniec maja.

Kto potwierdza zgodność oryginałem kopii dokumentów składanych w związku z konkursem na dyrektora szkoły

Pytanie: Kto powinien potwierdzić zgodność kopii dokumentów z oryginałami przy składaniu dokumentów na konkurs na dyrektora szkoły?

Odmowa dopuszczenia kandydata wystarczająca do zakończenia postępowania konkursowego na stanowisko dyrektora

Pytanie: Komisja konkursowa powołana do wyłonienia kandydata na dyrektora przedszkola podjęła uchwałę o odmowie dopuszczenia jedynego kandydata do postępowania konkursowego w związku z tym, że oferta nie zawierała wszystkich dokumentów wskazanych w ogłoszeniu konkursu. Kandydat został poinformowany o odmowie dopuszczenia do postępowania konkursowego. Kandydat zaakceptował decyzję komisji i nie wystąpił z pisemnym wnioskiem o podanie przyczyn odmowy. Czy organ prowadzący powinien w jakiś sposób usankcjonować decyzję komisji konkursowej czy też komisja konkursowa wyczerpała cały tok postępowania?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Przekształcenie gimnazjum w szkołę podstawową – kto powołuje nowego wicedyrektora

Pytanie: Gimnazjum ulega przekształceniu w szkołę podstawową z dniem 1 września. Kadencja dyrektora gimnazjum kończy się 31 sierpnia Zaś obecny wicedyrektor złożył rezygnację i z dniem 31 sierpnia przestane pełnić swą funkcję odwołanie. Kto w takiej sytuacji powinien przedstawić kandydaturę na stanowisko wicedyrektora?

Obowiązkowe stanowisko wicedyrektora w zespole szkół – w stanie prawnym od 1 września 2017 r.

Pytanie: Czy dyrektor ma prawo nie powoływać wicedyrektora w zespole szkół, który od 1 września 2017 r. będzie liczył 13 oddziałów?

Po włączeniu gimnazjum do szkoły podstawowej należy utrzymać stanowisko wicedyrektora

Pytanie: Gimnazjum zostanie włączone do szkoły podstawowej. Dyrektor gimnazjum wygrał konkurs na stanowisko dyrektora tej szkoły podstawowej. Czy w związku z tym w szkole można zrezygnować ze stanowiska wicedyrektora? Nadmieniam, że szkoła podstawowa będzie liczyć sobie 20 oddziałów włącznie z oddziałami gimnazjalnymi.

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Dyrektor CUW małżonkiem dyrektora szkoły – czy naruszono prawo

Pytanie: Czy zgodna z prawem jest sytuacja, w której dyrektorem centrum usług wspólnych zarządzających szkołami jest żona, a dyrektorem podległej szkoły podstawowej mąż?

Włączenie gimnazjum do szkoły podstawowej – kadencja dyrektora gimnazjum nie zostanie skrócona

Pytanie: Dyrektor gimnazjum włączanego z dniem 1 września 2017 roku do szkoły podstawowej, ma powierzone stanowisko kierownicze do 31 sierpnia 2020 roku. Z dniem 1 września staje się wicedyrektorem szkoły podstawowej. Czy należy skrócić mu powierzenie stanowiska dyrektora gimnazjum?

Spór z wicedyrektorem, a problemy z zastępstwem za dyrektora – sprawdź, jak rozwiązać patową sytuację

Pytanie: Dyrektor szkoły podstawowej przebywa na zwolnieniu lekarskim do 31 sierpnia, a wicedyrektor pełni swoją funkcję jedynie do 31 lipca. Od 1 września placówką będzie kierował nowy dyrektor wybrany w drodze konkursu. Jak zorganizować pracę szkoły w sierpniu, jeśli organ prowadzący nie chce współpracować z obecnym wicedyrektorem? Czy możliwe jest wyznaczenie innego nauczyciela do zastępowania dyrektora pod jego nieobecność?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Odwołanie wicedyrektora w wyniku pogorszenia stanu zdrowia

Pytanie: Wicedyrektor po badaniu kontrolnym u lekarza medycyny pracy dostarczył w sierpniu 2017 roku zaświadczenie o braku zdolności do pracy na stanowisku kierowniczym. Czy jest to szczególna sytuacja uzasadniająca odwołanie go ze stanowisku bez wypowiedzenia?

Odwołanie wicedyrektorów w przypadku włączenia gimnazjum do zespołu szkolno - przedszkolnego

Pytanie: Od 1 września 2017 r. do zespołu szkolno - przedszkolnego zostanie włączone gimnazjum. Do tej pory w zespole było 2 wicedyrektorów - jeden zajmował się sprawami przedszkola a drugi sprawami szkoły podstawowej. Od nowego roku szkolnego w zespole byłoby 3 wicedyrektorów, bo dotychczasowy dyrektor gimnazjum włączanego do zespołu stanie się wicedyrektorem. Czy w tym przypadku dyrektor zespołu odwołuje 2 dotychczasowych wicedyrektorów?

Okres wypowiedzenia naliczamy od dnia odwołania a nie rezygnacji wicedyrektora

Pytanie: Wicedyrektor zespołu szkół z dniem 31 maja 2017 r. złożył rezygnację z pełnionej funkcji. Jaka jest dalsza procedura? Nadmieniam, że od 01.09.2017 r. nie będzie stanowiska wicedyrektora.

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »