Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Ważność oceny pracy wystawionej bez opinii rady rodziców

Pytanie: Dyrektor szkoły uzyskał wyróżniającą ocenę pracy, która została zatwierdzona przez kuratorium i organ prowadzący, jednakże nie była opiniowana przez radę rodziców. Czy jest możliwe, żeby podczas konkursu na dyrektora szkoły została ona z tego powodu podważona?

Członkostwo przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej w komisji konkursowej wybierającej dyrektora szkoły

Pytanie: Czy w skład komisji konkursu na dyrektora szkoły organ prowadzący jest zobowiązany powołać przedstawiciela międzyzakładowej organizacji związkowej, choć w szkołach i przedszkolach prowadzonych przez gminę żaden z pracowników nie należy do tego związku?

Dyrektor szkoły publicznej niebędący nauczycielem - wymagania

Pytanie: Chciałabym zostać dyrektorem szkoły publicznej. Nie jestem nauczycielem. Jakie muszę spełniać wymagania?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Oświadczenie lustracyjne p.o. dyrektora placówki

Pytanie: Czy wicedyrektor, któremu powierzono obowiązki dyrektora jest zobowiązany do złożenia oświadczenia lustracyjnego do kuratorium?

Przedłużenie powierzenia stanowiska dyrektora zespołu szkolno - przedszkolnego

Pytanie: Czy organ prowadzący może przedłużyć powierzenie stanowiska dyrektora zespołu szkolno – przedszkolnego, do którego zostało włączone gimnazjum?

Liczba wicedyrektorów w zespole szkolno-przedszkolnym

Pytanie: Jeżeli w skład zespołu szkolno- przedszkolnego wchodzi 6 oddziałów przedszkola i 17 oddziałów w szkole to czy tworzy się stanowisko wicedyrektorów osobno dla przedszkola i osobno dla szkoły? Czy można zsumować liczbę oddziałów i utworzyć dwa stanowiska wicedyrektora na zespół?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Likwidacja gimnazjum wchodzącego w skład zespołu szkół – czy dyrektor zespołu ma zostać odwołany

Pytanie: W skład zespołu wchodzi przedszkole, szkoła podstawowa i gimnazjum. Dyrektor w 2018 r. otrzymał powierzenie tej funkcji na okres 5 lat. Czy w związku z tym, że w 2019 r. następuje wygaśnięcie gimnazjum, dyrektor musi ponownie stanąć do konkursu?

Odwołanie wicedyrektora, z którym nie układa się współpraca

Pytanie: Jak wygląda procedura odwołania ze stanowiska wicedyrektora osoby, którą  powołałem na okres 5 lat? Współpraca nie układa się w stopniu dla mnie satysfakcjonującym i myślę o takiej zmianie od nowego roku szkolnego. W jakim stopniu jest to zależne ode mnie, czy mogę dobierać sobie współpracowników dowolnie?

Odwołania na stanowiskach kierowniczych związane z włączeniem gimnazjum do szkoły podstawowej

Pytanie: Jesteśmy szkołą podstawową, do której od 1 września włączone zostanie gimnazjum. Zgodnie z ustawą w szkole podstawowej pracownicy na stanowiskach kierowniczych zostaną z tych stanowisk odwołani. Kto powinien dokonać tych czynności, w jakim terminie należy wręczyć pismo odwołujące ze stanowiska kierowniczego?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »