Aktywne filtry:
Wyłącz filtry

Stanowiska kierownicze w oświacie

Znajdziesz tu aktualne porady ekspertów dotyczące powierzania stanowisk kierowniczych w szkole i przedszkolu. Poznaj zasady powoływania dyrektora szkoły oraz wicedyrektora szkoły. Dowiedz się, w jaki sposób możesz odwołać kadrę kierowniczą Twojej placówki

Konkurs na dyrektora szkołyCzytaj więcej porad »

Udział związków zawodowych w konkursie na dyrektora szkoły – czy obowiązkowy

Pytanie: Czy do komisji konkursowej na stanowisko dyrektora szkoły powinien być powołany przedstawiciel związków zawodowych, jeżeli w szkole której dotyczy konkurs, nie ma związków, a dyrektor do 10 stycznia nie otrzymał żadnej informacji, jakie związki działają na terenie jego placówki?

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych w konkursie na dyrektora szkoły

Pytanie: Czy kandydat na dyrektora szkoły ma obowiązek wyrażenia zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych zawartych w dokumentacji złożonej w konkursie?

Koncepcja pracy przedszkola – jak ją przygotować do konkursu na dyrektora

Pytanie: Co powinna zawierać koncepcja pracy przedszkola, którą należy opracować przystępując do konkursu na stanowisko dyrektora?

Powierzenie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Wicedyrektor zatrudniony na czas określony i część etatu

Pytanie: Czy można powierzyć stanowisko wicedyrektora na okres roku nauczycielowi zatrudnionemu na 6/18 i czas określony?

Rezygnacja ze stanowiska dyrektora szkoły przed rozpoczęciem pełnienia tej funkcji

Pytanie: Wygrałam konkurs na dyrektora szkoły, w której jestem zatrudniona. Jednocześnie znalazłam pracę w przedszkolu i chciałabym jednak w nim pracować. Jak mam rozwiązać problem wygranego konkursu? Czy powinnam wpierw zrezygnować ze stanowiska dyrektora szkoły?

Współpraca z kuratorium oświaty w sprawie powierzenia stanowiska dyrektora szkoły (przedszkola)

Pytanie: Na czym polega w praktyce powierzenie stanowiska dyrektora szkoły w porozumieniu z organem sprawującym nadzór pedagogiczny? Czy negatywna opinia kuratorium oświaty w sprawie wybranego kandydata na dyrektora szkoły uniemożliwia powierzenia stanowiska?

Pełnienie funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Podjęcie pracy w innej szkole przez wicedyrektora

Pytanie: Czy wicedyrektor może podjąć pracę w innej szkole na terenie innego organu prowadzącego?

Zastępstwo za dyrektora i wicedyrektora w czasie urlopu

Pytanie: Kto pełni dyżur za nieobecnego dyrektora lub wicedyrektora w czasie ich urlopu?

Odwołanie z funkcji kierowniczejCzytaj więcej porad »

Oświadczenie majątkowe ustępującego dyrektora, gdy ostatni dzień kadencji wypada w sobotę

Pytanie: W dniu 31 wygaśnie akt powierzenia stanowiska dyrektora przedszkola. Kadencja nie została przedłużona. Zobligowana jestem do złożenia oświadczenia majątkowego w ostatnim dniu kadencji. W tym roku ten dzień przypada w sobotę. Kiedy powinnam złożyć oświadczenie – w piątek 30 sierpnia czy w poniedziałek 2 września?

Stanowisko rady pedagogicznej i OP przy odwołaniu wicedyrektora – czy wiążące

Pytanie: Czy opinia rady pedagogicznej oraz organu prowadzącego, którą na podstawie art 64 ust. 1 ustawy prawo oświatowe musi zasięgnąć dyrektor przy odwołaniu wicedyrektora, są wiążące?

Rezygnacja ze stanowiska dyrektora szkoły z większym wyprzedzeniem niż 3 miesiące

Pytanie: Chciałbym zrezygnować ze stanowiska dyrektora szkoły z dniem 31 sierpnia 2019 r. Czy mogę złożyć rezygnację np. w lutym ze skutkiem na koniec roku szkolnego, tak, by organ prowadzący miał czas na rozpisanie konkursu i wyłonienie nowego dyrektora przed nowym rokiem szkolnym?

Tematyka

Poradnia

Odpowiedzi nawet na najtrudniejsze pytania

Zadaj pytanie ekspertowi »