Ruszył program "5 porcji warzyw, owoców lub soku"

Data publikacji: 19 listopada 2010 r.
Poleć znajomemu

Ruszył program edukacyjny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” skierowany do klas I-III szkół podstawowych. Jego celem jest kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych, w szczególności polegających na spożywaniu warzyw, owoców i soków 5 razy dziennie. W tym roku w programie weźmie udział prawie 300 000 uczniów z ponad 4000 szkół z całej Polski.

W diecie każdego dziecka niezbędne są owoce i warzywa

Każdego dnia organizm dziecka sprostać musi wzmożonemu wysiłkowi, zarówno umysłowemu jak i fizycznemu. Dlatego należy pamiętać, by dieta naszych podopiecznych była pełna warzyw, owoców i soków. Pomagają one zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na naturalne witaminy, składniki mineralne i energię.  Eksperci związani z organizacjami zdrowia: Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO), zalecają spożywanie minimum 400-500 g warzyw i owoców każdego dnia. Zawarte w nich witaminy wzmacniają odporność organizmu oraz są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu - procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi, jak również uczestniczą w procesie uwalniania energii zawartej w pożywieniu.

Należy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia

Ponieważ organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i magazynować większości witamin, sami musimy zadbać o ich regularne dostarczanie, co najmniej 5 razy w ciągu dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie. Jedna porcja to średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub sok (kartonik o poj. 200ml). Zatem jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, garść jagód lub np.: mały kartonik soku pomarańczowego, czy szklanka soku przecierowego marchwiowo-owocowego to 5 przykładowych porcji. Warto zadbać, by każda porcja była inna - dzięki dużej różnorodności spożywanych warzyw i owoców mamy pewność, że organizm otrzymuje pełną gamę oferowanych przez nie, niezbędnych nam składników pokarmowych.

Tylko 1/3 dzieci jada owoce i warzywa w odpowiedniej ilości w ciągu dnia

Tymczasem dzieci są często nieświadome zasad zdrowego żywienia i potrzeb swojego organizmu. Z danych zebranych przez firmę badawczą IQS Quant Group w kwietniu 2010r. wynika, że tylko 31% dzieci i 33% matek jada owoce i warzywa co najmniej 5 razy dziennie. Tylko co siódme dziecko zabiera do szkoły na śniadanie warzywa. Zazwyczaj są one dodatkiem do kanapek (65%), rzadziej pojedynczym warzywem lub sałatką. Owoce do szkoły daje swoim dzieciom połowa kobiet - zazwyczaj w postaci surowej lub w formie soku. A przecież aż 81% dzieci lubi jeść owoce, przy czym prawie połowa dzieci sama sięga po owoce w domu. Wiele kobiet jeszcze nie wie, że sok może zastąpić jedną porcję owoców, czy warzyw, choć aż 71% matek docenia wygodę soku jako formy porcji. Dzięki intensywnym działaniom edukacyjnym sięgamy częściej po witaminy w płynie - więcej, bo aż 29% dzieci pija soki, a ich mamy wiedzą, że sok może być dobrą i wygodną formą podania owocu, także do szkoły.

Dzienne spożycie warzyw i owoców w Polsce wynosi przeciętnie 250 gramów. Jest to jeden z najniższych wyników wśród krajów Unii Europejskiej. Dlatego tak ważne jest stałe edukowanie polskich konsumentów i ciągłe zachęcanie ich do urozmaicania swojej diety, m.in. poprzez włączanie do niej owocowo-warzywnych porcji. Stowarzyszenie KUPS stara się osiągnąć to poprzez kampanie „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. W październiku 2010 r. skończyła się pierwsza - dwuletnia edycja tego programu.

Co udało się do tej pory osiągnąć?

Podsumowanie danych rynkowych za 2009 rok pokazuje przede wszystkim wzrost spożycia owoców (wraz z przetworami) aż o 5% oraz soków (wraz z nektarami) o 3,6%. Są to znaczące zmiany, które można uznać za sygnał, że udaje się nam powoli zmieniać swoje przyzwyczajenia.

Wobec tak pozytywnych skutków odniesionych przez I edycję kampanii, zdecydowano o jej kontynuacji. W roku szkolnym 2010/2011 szkoły podstawowe w całej Polsce zostały zaproszone do wzięcia udziału w bezpłatnym programie edukacyjnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Stowarzyszenie KUPS prowadzi kampanie dotyczące zdrowego odżywiania już od 2006 roku. - mówi Barbara Groele (Sekretarz Generalny KUPS) - W swej działalności staramy się zwiększyć świadomość na temat prawidłowych nawyków żywieniowych. Zachęcamy do zmiany diety na zdrowszą i tym samym, lepszą. Uważnie śledzimy przy tym, a nawet sami zlecamy, rozmaite badania społeczne i rynkowe. Niezmiennie wynika z nich, że wciąż istnieją braki w edukacji żywieniowej, ale jednocześnie widzimy w wynikach badań, że dzięki prowadzonym kampaniom, sytuacja z roku na rok poprawia się. Dlatego wciąż z entuzjazmem opracowujemy koncepcje nowych kampanii i programów, wierząc że długofalowymi działaniami będziemy w stanie osiągnąć realną, pozytywną zmianę przyzwyczajeń konsumentów na zgodne z zaleceniami dietetyków i żywieniowców.

Dotychczasowe akcje przeprowadzone przez KUPS zostały docenione przez specjalistów ds. zdrowego żywienia. Trwająca 2 lata kampania przyniosła wymierne, pozytywne skutki - zaznacza dr n med. Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. - Zwiększyła świadomość żywieniową konsumentów oraz wpłynęła korzystnie na ich zachowania żywieniowe. Jednak by efekty te utrwalić i jeszcze je zwiększyć, idee kampanii powinny być kontynuowane. To ważne, bo jak dalej wskazuje dr Jarosz - Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na organizm człowieka, a także wpływa na dobre samopoczucie. Ponadto żywność jest najbardziej fizjologicznym sposobem dostarczania witamin i składników mineralnych. Co istotne, w postaci naturalnej nie sposób przedawkować witamin, co jest ważne zwłaszcza w przypadku witaminy A, dlatego najbezpieczniejszym sposobem jej stosowania okazuje się dieta zawierająca produkty będące jej bogatym źródłem. Do każdego posiłku powinny być dodawane owoce lub warzywa, jako źródło witamin i składników mineralnych. W sytuacji gdy nie mamy przy sobie świeżych owoców i warzyw, specjaliści zalecają picie soków, co jest wygodną formą podania witamin.

Rekordowa liczba uczestników programu!

W tym roku w programie szkolnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku” weźmie udział prawie 300 tysięcy uczniów. Do akcji zgłosiło się już ponad 4000 szkół podstawowych, które skorzystają z atrakcyjnych materiałów edukacyjnych, m.in. gotowych scenariuszy lekcji dla nauczycieli wzbogaconych o wiedzę merytoryczną (na każdą porę roku). Do każdego ucznia klas I-III, którego szkoła zgłosiła się do akcji trafi kolorowa książeczka z ćwiczeniami. Materiały zostały opracowane przez metodyka edukacji elementarnej we współpracy z ekspertem z Instytutu Żywności i Żywienia. Dodatkowo dzieci wraz ze swoimi nauczycielami będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym z nagrodami.

Program angażuje również rodziców w aktywne kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych swoich dzieci. Do ponad ćwierć miliona rodziców trafi przygotowana specjalnie na tę okazję broszura informacyjna. Rodzice znajdą w niej wiedzę na temat zdrowego odżywiania w oparciu o 5 porcji warzyw, owoców lub soku oraz wiele cennych rad i wskazówek, jak wprowadzić dobre nawyki w życie.

Na stronie internetowej - materiały dla dzieci, nauczycieli jak i rodziców!

Wraz z akcją edukacyjną startuje strona internetowa www.5porcjiwszkole.pl. Skierowana zarówno do dzieci, nauczycieli oraz rodziców, będzie doskonałym  uzupełnieniem programu. Najmłodsi znajdą tam gry i zabawy edukacyjne, a także poznają nowych bohaterów - Super-Piątkę, którzy wprowadzą ich w świat warzyw, owoców i soków. Dla nauczycieli przygotowano materiały edukacyjne do pobrania oraz pomysły na zajęcia z dziećmi. Do dyspozycji w zakresie dodatkowych pytań będą również eksperci programu. Strona będzie centrum informacyjnym dla rodziców, gdzie zapoznają się z zasadami zdrowego odżywiania, a także będą mieli możliwość wymieniania się pomysłami i poradami jak wprowadzić 5 porcji warzyw, owoców i soku do codziennej diety swoich dzieci.

Udział w programie jest bezpłatny, ponieważ został sfinansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.

Sprawdź inne nasze serwisy

Karta Nauczyciela od A do Z Poradnik Dyrektora Szkoły Nadzór nad działalnością szkoły Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem Portal BHP Ochrona danych osobowych

Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
wiper-pixel