10 pytań o zdrową żywność w szkołach i przedszkolach

Anna Trochimiuk
Data publikacji: 16 września 2015 r.
Poleć znajomemu

Od 1 września 2015 r. obowiązują restrykcyjne przepisy dotyczące produktów spożywczych, które mogą być sprzedawane oraz,  z których mogą być przygotowywane posiłki w placówkach oświatowych.  Nowe regulacje wzbudzają wiele wątpliwości, głównie co do tego czy w posiłkach może być sól, w kompocie cukier a w automacie prawdziwa kawa. Na 10 najczęściej pojawiających się pytań odpowiedziało Ministerstwo Zdrowia.

Szkoły i przedszkola bez śmieciowego jedzenia

Przypomnijmy, że od 1 września 2015 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych. Wynikają one z ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Odpowiedź Ministerstwa Zdrowia na najczęściej zadawane pytania w sprawie zdrowej żywności w szkołach i przedszkolach:

Pytanie nr 1: Jakich placówek dotyczy ww. rozporządzenie?
Odpowiedź:
Rozporządzenie dotyczy przedszkoli, innych form wychowania przedszkolnego, szkół, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także placówek systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 3,5 i 7 z ustawy z dnia 7 września 1991r o systemie oświaty ( Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zm.), tj.

  1. szkół:
    1. podstawowych, w tym: specjalnych, integracyjnych, z oddziałami integracyjnymi i sportowymi, sportowych i mistrzostwa sportowego,
    2. gimnazjów, w tym: specjalnych, integracyjnych, dwujęzycznych, z oddziałami integracyjnymi, dwujęzycznymi, sportowymi i przysposabiającymi do pracy, sportowe i mistrzostwa sportowego,
    3. ponadgimnazjalnych, w tym: specjalnych, integracyjnych, dwujęzycznych, z oddziałami integracyjnymi, dwujęzycznymi i sportowymi, sportowe, mistrzostwa sportowego, rolnicze i leśne,
    4. artystycznych;
  2. placówek oświatowo-wychowawczych, w tym szkolne schroniska młodzieżowe, umożliwiające rozwijanie zainteresowań i uzdolnień oraz korzystanie z różnych form wypoczynku i organizacji czasu wolnego;
  3. placówki zapewniające opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania.
Pytanie nr 2: Jaka jest wysokość kary za nieprzestrzeganie ww. aktu prawnego?
Odpowiedź:
Osoby nie stosujące się do rozporządzenia podlegają karze pieniężnej w wysokości do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł.

Pytanie nr 3: Kto jest odpowiedzialny za kontrolę?
Odpowiedź:
Kontrole przeprowadza inspekcja sanitarna.

Pytanie nr 4: Czy kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło?
Odpowiedź:
Kanapki i tosty mogą być podawane na ciepło, jeżeli produkty wykorzystane do ich przygotowania spełniają wymogi rozporządzenia.

Pytanie nr 5: Czy można sprzedawać napoje?
Odpowiedź:
Płyny dopuszczone do sprzedaży to: soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, woda mineralna nisko i średniozmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa, a także herbata, napary owocowe oraz kawa zbożowa.

Pytanie nr 6: Czy dozwolone jest słodzenie stewią i ksylitolem?
Odpowiedź:
  Zgodnie z przedmiotowym rozporządzeniem nie możemy używać substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 tj.:

  • E 420 Sorbitole
  • E 421 Mannitol
  • E 950 Acesulfam K
  • E 951 Aspartam
  • E 952 Cyklaminiany
  • E 953 Izomalt
  • E 954 Sacharyny
  • E 955 Sukraloza
  • E 957 Taumatyna
  • E 959 Neohesperydyna DC
  • E 960 Glikozydy stewiolowe
  • E 961 Neotam
  • E 962 Sól aspartamu i acesulfamu
  • E 964 Syrop poliglucitolowy
  • E 965 Maltitole
  • E 966 Laktitol
  • E 967 Ksylitol
  • E 968 Erytrytol
  • E 969 Adwantam
Pytanie nr 7: Czy można sprzedawać kanapki z białych kajzerek?
Odpowiedź:
Nie mogą być sprzedawane kanapki z „białych" kajzerek. W myśl rozporządzenia kanapki mogą być przygotowywane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego

Pytanie nr 8: Czy można sprzedawać kawę naturalną w automatach?
Odpowiedź:
W automatach może być sprzedawana:

  1. herbata, w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym,
  2. napary owocowe  z naturalnym aromatem, w tym z owocami,
  3. kawa zbożowa, w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym.
Należy pamiętać, że ww. napoje można dosłodzić wyłącznie naturalnym miodem pszczelim.

Pytanie nr 9: Czy można słodzić kompot?
Odpowiedź:
Zgodnie z wymogami zawartymi w przedmiotowym rozporządzeniu - kompot owocowy bez dodatku cukrów i substancji słodzących.

Pytanie nr 10: Czy można używać małych ilości soli?
Odpowiedź:
W grupach produktów żywnościowych wymienionych w rozporządzeniu, dla których zdefiniowano kryterium „bez dodatku soli" - dosalanie jest zabronione. Nie rekomenduje się dosalania potraw (po procesie przygotowania posiłku), z uwagi na obecność sodu w naturalnych, nieprzetworzonych produktach.

W procesie przygotowywania posiłków (wszystkich) rekomendowane jest używanie soli sodowo-potasowej. W żywieniu zbiorowym należy uwzględnić, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g. Do przygotowywania posiłków i w procesie po przygotowaniu dozwolone jest używanie ziół  lub przypraw świeżych lub suszonych bez dodatku soli.

Źródło:

Opracowanie: Anna Trochimiuk

Nagrody i wyróżnienia

Sprawdź inne serwisy

Epedagogika Poradnik Dyrektora Szkoły Strefa logopedy Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem kadry i finanse resql