Jednak drożdżówki wrócą do szkół – projekt rozporządzenia

Monika Fidler
Data publikacji: 16 maja 2016 r.
Poleć znajomemu
Jednak drożdżówki wrócą do szkół – projekt rozporządzenia

Od 1 września 2016 r. w sklepikach szkolnych będzie można kupić drożdżówki o określonych kryteriach zawartości cukru, a także kanapki przygotowane w różnego rodzaju pieczywa. Takie regulacje zawiera projekt rozporządzenia przygotowanego przez ministra zdrowia, którego głównym celem jest ograniczenie dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci.

18 grup środków spożywczych, które mają być dopuszczone do sprzedaży w placówkach oświatowych

Dozwolone grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom
i młodzieży w jednostkach systemu oświaty to:

1)      pieczywo, w tym pieczywo półcukiernicze i cukiernicze,

2)      kanapki,

3)      sałatki i surówki,

4)      mleko,

5)      napoje zastępujące mleko (napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy),

6)      produkty mleczne (w tym: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany), a także produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów,

7)      zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe,

8)      warzywa,

9)      owoce,

10)  suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona,

11)  soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne,

12)  przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli,

13)  koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne,

14)  naturalna woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, woda źródlana i stołowa,

15)  napoje przygotowywane na miejscu, które nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu,

16)  napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących,

17)  bezcukrowe gumy do żucia,

18)  inne, z wyłączeniem napojów i czekolady gorzkiej o zawartości min. 70%  miazgi kakaowej.

Wymienione produkty mogą być sprzedawane pod warunkiem, że nie zawierają więcej niż:
  • 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
  • 15 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,
  • 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego – nie więcej niż 0, 45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu.

Nowe przepisy od 1 września 2016 r.

Wraz z wejściem w życie nowych przepisów straci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Jednocześnie do 31 grudnia 2016 r. w placówkach oświatowych będą mogły być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone ww. przepisach.

Rozporządzenie ma wejść w życie 1 września 2016 r.

Źródło:

  • Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (projekt z 8 kwietnia 2016 r. skierowany do konsultacji społecznych i uzgodnień międzyresortowych).
Opracowanie: Monika Fidler

Nagrody i wyróżnienia

Sprawdź inne serwisy

Epedagogika Poradnik Dyrektora Szkoły Strefa logopedy Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem kadry i finanse resql