Najwyższa Izba Kontroli przeprowadzi kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych. Rozpocznie się ona jesienią, a dotyczyć będzie samorządów i szkół z pięciu województw. Jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne przeznaczone na programy żywieniowe – na to pytanie chce znaleźć odpowiedź NIK.
„Owoce i warzywa w szkole”, „Szklanka mleka” to programy, z których w ostatnich latach skorzystało ponad 11 tys. placówek oświatowych. Tysiące uczniów korzysta również z programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”, często także w formie posiłku w szkołach. Te programy, jak i wprowadzenie w roku szkolnym 2015/2016 zakazu sprzedaży niezdrowych produktów w szkołach, mają na celu również propagowanie zdrowego stylu życia. Nie zawsze jednak w szkołach odbywa się to zgodnie z przepisami!
Eksperci z zakresu nauki o żywieniu i koordynatorzy programów żywieniowych, przedstawiciele świata nauki, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu matki i Dziecka, Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych dyskutowali, co należy sprawdzić w szkołach i w jaki sposób przekonywać do zdrowego odżywiania się. Skupili się na 3 podstawowych tematach:
Przekazane przez ekspertów opinie zostaną wykorzystane przy opracowywaniu programu kontroli wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych.
Źródło:
Brak konsultacji
w najbliższym czasie
Brak nadchodzących wydarzeń