Owoce, warzywa i świeże kanapki w ramach projektu "Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja"

Data publikacji: 15 maja 2012 r.
Poleć znajomemu

W ramach projektu „Sklepiki szkolne - zdrowa reaktywacja” Fundacja BOŚ wspiera przebudowę sklepików szkolnych. 50 tysięcy złotych od fundacji pomoże w rewitalizacji sklepików szkolnych w całej Polsce. Dofinansowanie otrzymało 35 placówek z 12 województw. Dzięki temu blisko 12,5 tys. dzieci uzyska dostęp do zdrowych, świeżych i pełnowartościowych produktów.

Fast food’owy asortyment sklepików szkolnych

W dobie barów z fast food'em, mrożonek i wszechobecnych reklam sztucznie ulepszonych produktów, najmłodszych trudno przekonać do zbilansowanej diety. Nie pomaga w tym asortyment sklepików szkolnych, w których dzieci często zaopatrują się w drugie śniadania. Niestety powszechna praktyka to energetyzujące i dosładzane napoje, nafaszerowane solą chipsy oraz słodycze czyli produkty o długim terminie przydatności do spożycia, pozbawione wszelkich wartości odżywczych.

W asortymencie brakuje owoców, warzyw, jogurtów, a nawet świeżych kanapek. Efekt jest łatwy do przewidzenia: powszechna otyłość oraz choroby dietopochodne dzieci.

STOP zaśmiecaniu żołądków dzieci

Fundacja BOŚ od dwóch lat mówi STOP zaśmiecaniu żołądków dzieci. W ramach nowego projektu reaktywacji sklepików szkolnych przyznała granty o łącznej kwocie 50 tysięcy złotych, wybranym 35 szkołom, które zgłosiły wnioski do konkursu. W zgłoszeniach należało przedstawić obecny stan sklepiku. Dziś na ladach niepodzielnie królują słodycze: żelki, sztucznie barwione cukierki, batoniki. Brakuje chłodziarek do przechowywania świeżej żywności. Jeżeli nawet sklepik oferuje zdrowsze przekąski, są one słabo wyeksponowane.

Zespoły projektowe w dofinansowanych placówkach

W każdej z dofinansowanych placówek powołano zespół projektowy złożony z uczniów, nauczycieli i rodziców.

Program ma stworzyć szkołom realną szansę na poprawę sytuacji, pomagając zarówno w udostępnieniu uczniom zdrowych przekąsek, jak i wypromowaniu wśród młodzieży mody na ich spożywanie. Do zadań grupy zależy nie tylko zmiana asortymentu sklepiku ale także przeprowadzenie w szkole kampanii informacyjnej o zdrowym odżywianiu.

Uczestnicy konkursu przepracują ponad 2 tys. godzin w ramach rewitalizacji sklepików. Fundacja BOŚ monitoruje postęp prac, a najlepsze realizacje wyróżni nagrodami rzeczowymi.

Sprawdź inne nasze serwisy

Karta Nauczyciela od A do Z Poradnik Dyrektora Szkoły Nadzór nad działalnością szkoły Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem Portal BHP Ochrona danych osobowych

Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
wiper-pixel