Czy placówka może sprzedawać obiady pracownikom na wynos

Czy placówka może sprzedawać obiady pracownikom na wynos

Szkoła, jak i placówka może sprzedawać posiłki nie tylko uczniom, ale i pracownikom pedagogicznym i niepedagogicznym. Czy z przepisów wynika obowiązek spożycia posiłku na miejscu w stołówce? Sprawdzamy, czy placówka może sprzedawać obiady na wynos.

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy pracownicy szkoły mogą kupować obiady na wynos?
  • Kto może korzystać z posiłków w szkolnej stołówce?
  • Czy istnieje obowiązek spożywania posiłków na miejscu?
  • Jakie koszty ponoszą uczniowie, a jakie pracownicy szkoły za posiłki?
  • Czy dyrektor szkoły może obniżyć opłaty za posiłki dla pracowników?
  • Czy pracownik szkoły może kupić posiłek dla członka rodziny?

Ze stołówki mogą korzystać uczniowie, nauczyciele i pracownicy niepedagogiczni

Prowadzenie wyżywienia uczniów stanowi zadanie szkoły w zakresie jej działalności opiekuńczej. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła może zorganizować stołówkę (art. 106 ust. 1 ustawy Prawo oświatowe). Krąg korzystających ze stołówki jest zatem ściśle oznaczony.

Z posiłków oferowanych w stołówkach szkolnych mogą korzystać przede wszystkim uczniowie danej szkoły. Natomiast poza uczniami, mogą korzystać także nauczyciele oraz pracownicy szkoły – pedagogiczni oraz pracownicy niepedagogiczni.

Zapewnienie wyżywienia dla pracowników szkoły należy uznać za świadczenia ściśle związane za czynnościami w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą polegającymi na ich żywieniu. Mają one charakter pomocniczy.

Nie ma różnicowania usług stołówkowych – tylko uczniowie opłacają sam wsad do kotła

Zakres czynności wykonywanych przez pracowników niepedagogicznych, mimo że nie podlega na bezpośrednim prowadzeniu zajęć edukacyjnych, pozostaje ściśle związany z działalnością edukacyjną. Stanowisko takie potwierdzają liczne orzeczenia sądów administracyjnych, których przedmiotem była m.in. kwestia opodatkowania podatkiem VAT posiłków wydawanych w szkole.

O ile uczniowie ponoszą koszt samego tzw. wsadu do kotła, to pracownicy szkoły muszą ponosić pełny koszt przygotowania posiłku. Analogicznie należy interpretować kwestię wyżywienia organizowanego w placówce. Oznacza to, że zgodna z prawem jest sprzedaż posiłków pracownikom placówki. Należy jednak pobierać pełną opłatę za posiłek. Dyrektor szkoły czy placówki nie ma podstaw do obniżenia jej do kwoty wskazanej dla uczniów i wychowanków. 

Szkoła może sprzedać pracownikowi szkoły posiłek na wynos

Skoro celem funkcjonowania stołówki nie jest świadczenie usług gastronomicznych jako takich, ale wyłącznie zapewnienie prawidłowej realizacji przez szkołę lub placówkę zadań opiekuńczych, to sprzedaż posiłków powinna następować wobec ściśle określonego kręgu osób (uczniowie i pracownicy szkoły/placówki). Powinna to być co do zasady sprzedaż posiłków do spożycia na miejscu.

Z przepisów nie wynika jednak obowiązek spożycia posiłku na miejscu, w stołówce. Oznacza to, że pracownik szkoły ma prawo zakupić posiłek w stołówce szkolnej i spożyć go poza stołówką (np. w pomieszczeniu socjalnym, itp.). Szkoła może więc sprzedać pracownikowi szkoły posiłek na wynos, przy czym nie ma podstaw do sprzedaży posiłków innym osobom niż uczniowie szkoły/placówki i pracownicy tej szkoły/placówki.

Nauczyciel może więc zakupić posiłek dla siebie, ale już nie dla innych członków swojej rodziny.

Przeczytaj również:

Joanna Swadźba

Nagrody i wyróżnienia

Sprawdź inne serwisy

Epedagogika Poradnik Dyrektora Szkoły Strefa logopedy Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem kadry i finanse resql