TAK Rządu dla zdrowej żywności w szkołach

Anna Trochimiuk

Anna Trochimiuk

Prawnik, redaktor i autor publikacji dotyczących spraw kadrowych w placówkach oświatowych
Data publikacji: 5 lutego 2014 r.
Poleć znajomemu

Rada Ministrów poparła proponowane zmiany w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które mają zapewnić skuteczniejszą ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym, a przede wszystkim zapobiegać nadwadze oraz otyłości, do której przyczynia się nieprawidłowe odżywianie. MEN także popiera zmiany w prawie w tym zakresie.

Zakaz sprzedaży niezdrowej żywności w placówkach oświatowych

Poselski projekt ustawy jest propozycją wprowadzenia ustawowego zakazu sprzedawania, oferowania i promowania niezdrowej żywności na terenie szkół i placówek systemu oświaty. Ministerstwo Edukacji Narodowej pozytywnie ocenia tę inicjatywę, która - obok działań edukacyjnych kształtujących postawy prozdrowotne - skutecznie wpłynie na jakość żywności spożywanej przez dzieci i młodzież.

Ważna rola szkoły w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych

Zdrowe, racjonalne żywienie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka i warunkiem prawidłowego rozwoju, dobrego samopoczucia oraz pełnej dyspozycji do uczenia się. Zdrowie i dobre samopoczucie uczniów oraz nauczycieli niewątpliwie wpływa na skuteczną realizację zadań szkoły. Dlatego tak ważne są zdrowe i regularne posiłki, w tym spożywanie posiłku w czasie pobytu w szkole.

Niestety, bardzo często mamy do czynienia z sytuacją, gdy dostępne w szkołach artykuły żywieniowe nie służą zdrowiu dzieci. Dotyczy to w szczególności asortymentu sklepików szkolnych, w których sprzedawane są wysokosłodzone napoje, tłuste przekąski (m.in. chipsy) i słodycze.

W obliczu tego nie do przecenienia jest rola szkoły w kształtowaniu właściwych zachowań w tym zakresie oraz w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży.
Dla realizacji tych zadań, niezbędne jest podjęcie działań, w zakresie wspierania kształtowania nawyków zdrowego żywienia uczniów w tym poprzez oferowane posiłki w stołówkach szkolnych, jak i zapewnienie uczniom dostępu do produktów i napojów o najwyższych walorach zdrowotnych, sprzedawanych w sklepikach szkolnych, przy równoczesnym wyeliminowaniu produktów i napojów o dużej zawartości cukru, soli i tłuszczów.

Źródło:

Opracowanie: Anna Trochimiuk

Sprawdź inne nasze serwisy

Karta Nauczyciela od A do Z Poradnik Dyrektora Szkoły Nadzór nad działalnością szkoły Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem Portal BHP Ochrona danych osobowych

Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
wiper-pixel