TAK Rządu dla zdrowej żywności w szkołach

Anna Trochimiuk

Anna Trochimiuk

Prawnik, redaktor i autor publikacji dotyczących spraw kadrowych w szkołach i placówkach oświatowych.
Data publikacji: 5 lutego 2014 r.
Poleć znajomemu

Rada Ministrów poparła proponowane zmiany w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które mają zapewnić skuteczniejszą ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym, a przede wszystkim zapobiegać nadwadze oraz otyłości, do której przyczynia się nieprawidłowe odżywianie. MEN także popiera zmiany w prawie w tym zakresie.

Zakaz sprzedaży niezdrowej żywności w placówkach oświatowych

Poselski projekt ustawy jest propozycją wprowadzenia ustawowego zakazu sprzedawania, oferowania i promowania niezdrowej żywności na terenie szkół i placówek systemu oświaty. Ministerstwo Edukacji Narodowej pozytywnie ocenia tę inicjatywę, która - obok działań edukacyjnych kształtujących postawy prozdrowotne - skutecznie wpłynie na jakość żywności spożywanej przez dzieci i młodzież.

Ważna rola szkoły w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych

Zdrowe, racjonalne żywienie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka i warunkiem prawidłowego rozwoju, dobrego samopoczucia oraz pełnej dyspozycji do uczenia się. Zdrowie i dobre samopoczucie uczniów oraz nauczycieli niewątpliwie wpływa na skuteczną realizację zadań szkoły. Dlatego tak ważne są zdrowe i regularne posiłki, w tym spożywanie posiłku w czasie pobytu w szkole.

Niestety, bardzo często mamy do czynienia z sytuacją, gdy dostępne w szkołach artykuły żywieniowe nie służą zdrowiu dzieci. Dotyczy to w szczególności asortymentu sklepików szkolnych, w których sprzedawane są wysokosłodzone napoje, tłuste przekąski (m.in. chipsy) i słodycze.

W obliczu tego nie do przecenienia jest rola szkoły w kształtowaniu właściwych zachowań w tym zakresie oraz w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży.
Dla realizacji tych zadań, niezbędne jest podjęcie działań, w zakresie wspierania kształtowania nawyków zdrowego żywienia uczniów w tym poprzez oferowane posiłki w stołówkach szkolnych, jak i zapewnienie uczniom dostępu do produktów i napojów o najwyższych walorach zdrowotnych, sprzedawanych w sklepikach szkolnych, przy równoczesnym wyeliminowaniu produktów i napojów o dużej zawartości cukru, soli i tłuszczów.

Źródło:

Opracowanie: Anna Trochimiuk

Sprawdź inne nasze serwisy

Karta Nauczyciela od A do Z Poradnik Dyrektora Szkoły Nadzór nad działalnością szkoły Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem Portal BHP Ochrona danych osobowych

wiper-pixel