Zmiany w zakresie żywienia dzieci w jednostkach oświatowych stały się faktem

Michał Kowalski

Michał Kowalski

Radca prawny, specjalista z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych oraz prawa oświatowego
Data publikacji: 2 sierpnia 2016 r.
Poleć znajomemu
Zmiany w zakresie żywienia dzieci w jednostkach oświatowych stały się faktem

Opublikowano nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia określające na nowo grupy środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Rozporządzenie określa też wymagania, jakie powinny spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych. Nowe przepisy wejdą w życie 1 września 2016 r., niemniej jednak do 31 grudnia 2016 r. należy stosować stare rozporządzenie.

Drożdżówki – tak, ale nie z ciasta głęboko mrożonego

Rozporządzenie wprowadza ostatecznie 20 grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Co istotne w wśród dopuszczonych produktów znalazły się drożdżówki a także inne pieczywo, z wyłączeniem jednak pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego. Ze słodyczy dostępna będzie także czekolada o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej oraz bezcukrowe gumy do żucia.

Cześć z dopuszczonych produktów będzie musiała spełniać dodatkowe wymagania, a mianowicie zawierać nie więcej niż:

  • 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,

  • 15 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,

  • 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego – nie więcej niż 0, 45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu.

Wykaz 20 grup produktów dopuszczonych do sprzedaży

Lp

Lista grup środków spożywczych

1

pieczywo, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego

2

pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego

3

kanapki

4

sałatki i surówki

5

mleko

6

napoje zastępujące mleko, takie jak napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy

7

produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów

8

zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe

9

warzywa

10

owoce

11

suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona bez dodatku cukrów, substancji słodzących zdefiniowanych w przepisach unijnych oraz bez dodatku soli

12

soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne

13

przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli

14

koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, o których mowa w pkt 6, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne, o których mowa w pkt 7, bez dodatku cukrów i substancji słodzących, o których mowa w przepisach unijnych

15

naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa

16

napoje przygotowywane na miejscu, które nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia

17

napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w przepisach unijnych

18

bezcukrowe gumy do żucia

19

czekolada gorzka o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej

20

inne

9 zasad regulujących zbiorowe żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach oświaty

Środki spożywcze przeznaczone do zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach oświaty będą dobierane według następujących reguł:

  1. Środki spożywcze muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.

  2. Na całodzienne żywienie mają składać się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych.

  3. Posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) mają zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze.

  4. Zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.

  5. Od poniedziałku do piątku należy podawać nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

  6. Napoje przygotowywane na miejscu mogą zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia.

  7. Każdego dnia należy podawać:

  • co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,

  • co najmniej jedną porcję z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych;

  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,

  • co najmniej jedną porcję produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji,

  1. W żywieniu całodziennym należy podawać przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców.

  2. Co najmniej raz w tygodniu należy podawać porcję ryby.

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).
Opracowanie: Michał Kowalski 

Sprawdź inne nasze serwisy

Karta Nauczyciela od A do Z Poradnik Dyrektora Szkoły Nadzór nad działalnością szkoły Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem Portal BHP Ochrona danych osobowych

Strona używa plików cookies.
Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z bieżącymi ustawieniami przeglądarki.
wiper-pixel