wymagania sanitarne

Catering w przedszkolu wymagania sanitarne

Catering w przedszkolu – jak zorganizować (wymagania sanitarne)

Jeśli przedszkole organizuje żywienie dzieci w formie cateringu, to powinno posiadać określone dokumenty związane w wymaganiami sanepidu. Co zatem może podlegać kontroli sanitarnej? Przedstawiamy dokumentację, którą powinno posiadać przedszkole organizujące żywienie w formie cateringu.

Wymagania wobec firm dostarczających posiłki do przedszkola

Zapewnienie dzieciom możliwość korzystania z posiłków należy do statutowych zadań przedszkola (art. 108 ustawy Prawo oświatowe). Jeżeli nie można zapewnić warunków do przygotowywania posiłków na miejscu, przedszkole może podpisać umowę z firmą, która dowozić będzie gotowe posiłki dla dzieci.

W przypadku żywienia cateringowego istotne jest, by firma dostarczająca posiłki spełniała wymagania sanitarno-higieniczne podczas produkcji i zachowywała właściwe warunki transportu oraz uwzględniała specyfikę żywienia przeznaczonego dla dzieci.

Najważniejsze są przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Przedszkole, w którym zorganizowane jest żywienie dzieci, niezależnie od realizowanej formy, staje się jednym z elementów sektora spożywczego i w tym zakresie podlega przepisom prawa żywnościowego. W rozumieniu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia przedszkole jest zakładem żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu 852/2004, które:

1) określa zakres obowiązków i odpowiedzialność podmiotu i ma zastosowanie w odniesieniu do wszystkich etapów produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności,

2) nakłada obowiązek zastosowanie procedur opartych na zasadach HACCP wraz z zastosowaniem dobrej praktyki higieny,

3) zaleca korzystanie z wytycznych, jako ważnego instrumentu stanowiącego pomoc w zakresie zachowania zgodności z zasadami higieny żywności oraz ze stosowaniem zasad HACCP.

Z artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co mówią przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia?
  • Jakie są wymogi GHP?
  • Jakie dokumenty wymagane są od przedszkola?
  • Jak wygląda kontrola sanitarna?
  • Przykłady dokumentów

Nagrody i wyróżnienia

Sprawdź inne serwisy

Epedagogika Poradnik Dyrektora Szkoły Strefa logopedy Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem kadry i finanse resql