konkurs na stanowisko dyrektora

Jakie pytania mogą być zadane podczas konkursu na stanowisko dyrektora

95 przykładowych pytań w konkursie na stanowisko dyrektora

Wszystko wskazuje na to, że w roku szkolnym 2022/2023 nie będą obowiązywały przepisy umożliwiające rezygnację z konkursów na stanowisko dyrektora. Kandydatów czekają więc rozmowy z komisją konkursową, co może być dość stresującym doświadczeniem. Kluczowe jest tu odpowiednie przygotowanie do rozmowy. W tym pomoże pakiet przykładowych pytań, jakie można usłyszeć od komisji.

Na czym polega rozmowa z komisją

Każdy z kandydatów dopuszczonych do postępowania konkursowego musi stawić się na rozmowę z komisją. Jej zadaniem jest merytoryczna ocena kandydata, zwłaszcza w kontekście jego koncepcji funkcjonowania i rozwoju szkoły. W tym celu członkowie komisji mogą i będą zadawać kandydatom pytania podczas rozmowy. Pytania te nie muszą być wcześniej ujawniane.

Ilu pytań można się spodziewać

Żaden przepis nie reguluje ani liczby, ani też treści pytań. Może zdarzyć się nawet to, że dany członek komisji nie zada pytania. Z drugiej strony może być również tak, że członek komisji zada więcej niż jedno pytanie. Nie bez znaczenia jest też liczba kandydatów.

Czego będą dotyczyły pytania

Ogólnie pytania członków komisji będą koncentrowały się na zarządzaniu szkołą. Mogą też dotyczyć przebiegu procesu kształcenia i wychowania w danej szkole lub placówce. Członkowie komisji mogą też poruszać kwestie efektów działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej. Przede wszystkim można spodziewać się zróżnicowanych pytań w zależności od tego, w jakim typie szkoły lub placówki odbywa się konkurs. Inne pytania mogą dotyczyć szkoły, a inne przedszkola, jak również placówki oświatowej. Do tego w przypadku zespołów można spodziewać się pytań dotyczących wszystkich rodzajów placówek wchodzących w skład danego zespołu.

W artykule:

• 33 pytania dotyczące przedszkola,
  • 42 pytania związane ze szkołą,
  • 20 pytań wiążących się z placówką.

Nagrody i wyróżnienia

Sprawdź inne serwisy

Epedagogika Poradnik Dyrektora Szkoły Strefa logopedy Kwadrans dla dyrektora szkoły Zarządzanie przedszkolem kadry i finanse resql