Pytanie: Sprzątaczka jest zatrudniona na czas nieokreślony w pełnym wymiarze czasu pracy. Nie ma jednak potrzeby, by pracownica była zatrudniona na cały etat, ponieważ co drugi tydzień pracuje tylko 5 godzin dziennie. Jak sformułować wypowiedzenie, aby było zgodne z prawem?
Pytanie: Czy podczas ferii zimowych i wakacji mogę higienistce szkolnej powierzyć zakres innych obowiązków, np. sprzątanie klas?
Pytanie: Czy osobę z wykształceniem zawodowym – kelner, która od 25 lat pracuje jako pomoc kuchenna, można przenieść na stanowisko kucharza?
Pytanie: Czy można przenieść w drodze awansu wewnętrznego księgową na stanowisko głównej księgowej?
Pytanie: Pracownik zatrudniony na pełny etat aktualnie przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym, zaś jego obowiązki od pół roku wykonuje w ramach umowy na zastępstwo inny pracownik, który ponadto zatrudniony jest na 1/2 etatu w ramach umowy o pracę. Czy możliwe jest i zasadne, żeby pracownikowi, który zastępuje nieobecnego, ustalić główną umowę o pracę w wymiarze 1 etatu, natomiast wskazane pół etatu etatu zamienić na umowę na zastępstwo bądź zlecenie?
Pytanie: Czy pracownik, któremu brakuje mniej niż 4 lata do emerytury, może złożyć do pracodawcy wniosek o zmniejszenie wymiaru zatrudnienia z pełnego na 1/2 etatu? Czy w takiej sytuacji można obniżyć mu wynagrodzenie proporcjonalnie do wymiaru etatu?
Pytanie: Jakie kwalifikacje powinna posiadać osoba, która ma być zatrudniona na stanowisku kucharki w przedszkolu?
Pytanie: Jaki dokument powinniśmy wręczyć pracownicy - umowę o pracę na zastępstwo czy porozumienie zmieniający warunki zatrudnienia - gdy pracownia zatrudniona na ½ etatu na czas nieokreślony, ma zastąpić koleżankę nieobecną w pracy z powodu choroby?
Pytanie: Jeżeli główna księgowa przebywa na dłuższym zwolnieniu lekarskim, to czy mogę na jej miejsce przesunąć inną osobę, która jest zatrudniona na stanowisku specjalisty ds. księgowości i na jakiej zasadzie?
Pytanie: Czy można udzielić przeniesienia służbowego pracownikom kuchni , którzy w czasie wakacji z racji niefunkcjonowania stołówki nie wykonują tam czynności i powierzyć im pracę dozorcy - portiera w placówce? Pracownicy kuchni pracują w systemie podstawowym zmianowym, natomiast dozorcy w równoważnym przeważnie dyżury 12 godzinne. Jak ułożyć harmonogram pracy? Czy pracownicy kuchni mogą zastąpić dozorców na ich dyżurach 12 godzinnych?
Zajmie ci to jedynie 2 minuty